Ingredience (2 velké pizzy)
- 300 g mouky (200 g hladké celozrnné pšeničné a 100 g polohrubé bílé)
- 125 ml teplé vody
- 4 PL olivového oleje
- 1 KL sušeného droždí
- špetka cukru
- špetka soli
Náplň
- domácí rajčatové pyré (barbaři mohou použít kečup :-D )
- paprika
- rajčata
- žampiony
- mozzarella
- bazalka, oregano
- olivový olej (na potření okrajů těsta)
Postup
- Nejdříve si zaktivujeme droždí, a to tak že ho přidáme do teplé vody a přihodíme špetku cukru. (Pozor! Voda nesmí být vařící.) Jakmile ucítíme typickou vůni droždí, máme jej připravené.
- Do mouky přimícháme sůl, olivový olej a zaktivované droždí.
- Řádně uhněteme - doporučuji ručně.
- Těsto necháme chvíli odstát v pokojové teplotě a mezitím si nakrájíme všechny suroviny, které půjdou navrch.
- Poté si samotné těsto rozdělíme na dvě části (dvě pizzy) a rozválíme do požadovaného tvaru. Osobně si těsto připravím válečkem a poté už tvaruji krouživými pohyby ve vzduchu. Těsto je krásně pružné a netrhá se.
- Ozdobené těsto pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů přibližně 30 minut - záleží na tloušťce těsta a množství náplně. Doporučuji po 20 minutách zkontrolovat.
Postřehy a vychytávky
V řadě receptů se pracuje s čerstvým droždím. Po osobní zkušenosti používám vždy sušené droždí, které se mi osvědčilo. U čerstvého droždí si nikdy nemůžeme být jistí jeho "čerstvostí", to za prvé, a za druhé, může být v pizze cítit, a to ne všem vyhovuje.
Ten, kdo nechce experimentovat s moukou celozrnnou, může těsto vyrobit pouze z bílé polohrubé mouky.
Pečení zdar!
Vypečená Káťa
Žádné komentáře:
Okomentovat