pondělí 30. listopadu 2015

Perníčky

A je to tu! Nejvyšší čas začít péct perníčky.

Ingredience


Těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 180 g medu
  • 2 domácí vejce
  • 1 PL rumu
  • 2 PL koření do perníku
  • 1 KL jedlé sody
+ rozšlehané vejce na potření hotových perníčků

Poleva:
  • 200 g prosátého moučkového cukru
  • 1 bílek
  • šťáva z 1/2 citrónu

Postup


  1. Ze surovin na těsto vypracujeme hladké tuhé těsto, které se nelepí, a uložíme ho alespoň na 24 hodin do lednice.
  2. Na pomoučeném válu vyválíme těsto na plát silný asi 0,3 mm a vykrájíme různé tvary.
  3. Vykrojené perníčky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme mezi nimi trochu mezeru, protože při pečení nabydou na objemu.
  4. Pečeme při teplotě 170 stupňů Celsia asi 9 minut (podle velikosti perníčků).
  5. Ihned po vyjmutí z trouby potřeme každý perníček rozšlehaným vejcem a necháme na plechu vystydnout.
  6. Na polevu ručně třeme cukr s bílkem a citrónovou šťávou minimálně 15 minut.
  7. Perníčky zdobíme zdobičkou či pomocí kornoutu připraveného z celofánu nebo mikrotenového sáčku, jemuž ustřihneme špičku.
  8. Hotové perníčky skladujeme v chladu.

Tipy a vychytávky


Po utření zakryjeme misku s polevou potravinovou fólií, aby nám neztuhla.
Perníčky pečeme s dostatečným předstihem, tj. 4 týdny před Vánocemi, aby stačily změknout.









Pečení zdar!

Vypečená Káťa

Žádné komentáře:

Okomentovat