čtvrtek 7. února 2013

Makovec

Rychlý, chutný a sytý.

Ingredience


  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek mléka
  • 1/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 BIO vanilkový cukr
  • špetka mořské soli
  • (citronová šťáva, moučkový cukr)

Postup

  1. Do mísy nejdříve nasypeme všechny suché suroviny (mouku s práškem do pečiva, cukry, sůl a mák) a dobře promícháme. 
  2. Postupně přidáváme olej, mléko a vejce a vždy dobře promícháme metličkou.
  3. Těsto nalijeme na předem vymazaný a vysypaný plech.
  4. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 30 minut při 180 stupních.
  5. Hotový makovec můžeme po vychladnutí dozdobit citronovou polevou, kterou si připravíme ze šťávy z jednoho citronu a moučkového cukru.

Postřehy a vychytávky


Místo kravského mléka používám do moučníků rostlinné sušené nápoje, nejčastěji sojový. K dostání jsou však i ovesný, pohankový, kukuřičný, rýžový a další. Moučníky jsou pak lehčí a lépe vynikne chuť ostatních surovin.

Před namletím doporučuji mák opražit, aby byl lépe stravitelný.


Foto

Makovec


Pečení zdar!

Vypečená Káťa


Žádné komentáře:

Okomentovat