středa 25. března 2015

Domácí pizza

Tenké a křupavé těsto - to je základ! Co už si dáte na něj, záleží na vás. Já preferuji vegetariánskou verzi :-)

Ingredience (2 velké pizzy)


Těsto

  • 300 g mouky (200 g hladké celozrnné pšeničné a 100 g polohrubé bílé)
  • 125 ml teplé vody
  • 4 PL olivového oleje
  • 1 KL sušeného droždí
  • špetka cukru
  • špetka soli

Náplň

  • domácí rajčatové pyré (barbaři mohou použít kečup :-D )
  • paprika
  • rajčata
  • žampiony
  • mozzarella 
  • bazalka, oregano
  • olivový olej (na potření okrajů těsta)


Postup


  1. Nejdříve si zaktivujeme droždí, a to tak že ho přidáme do teplé vody a přihodíme špetku cukru. (Pozor! Voda nesmí být vařící.) Jakmile ucítíme typickou vůni droždí, máme jej připravené.
  2. Do mouky přimícháme sůl, olivový olej a zaktivované droždí.
  3. Řádně uhněteme - doporučuji ručně.
  4. Těsto necháme chvíli odstát v pokojové teplotě a mezitím si nakrájíme všechny suroviny, které půjdou navrch.
  5. Poté si samotné těsto rozdělíme na dvě části (dvě pizzy) a rozválíme do požadovaného tvaru. Osobně si těsto připravím válečkem a poté už tvaruji krouživými pohyby ve vzduchu. Těsto je krásně pružné a netrhá se.
  6. Ozdobené těsto pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů přibližně 30 minut - záleží na tloušťce těsta a množství náplně. Doporučuji po 20 minutách zkontrolovat.


Postřehy a vychytávky


V řadě receptů se pracuje s čerstvým droždím. Po osobní zkušenosti používám vždy sušené droždí, které se mi osvědčilo. U čerstvého droždí si nikdy nemůžeme  být jistí jeho "čerstvostí", to za prvé, a za druhé, může být v pizze cítit, a to ne všem vyhovuje.
Ten, kdo nechce experimentovat s moukou celozrnnou, může těsto vyrobit pouze z bílé polohrubé mouky.










Pečení zdar!

Vypečená Káťa




Žádné komentáře:

Okomentovat