úterý 5. května 2015

Francouzský slaný koláč

Náročný na čas, jednoduchý na přípravu. Takže, kdo si počká, ten se dočká, a jeho chuťové buňky budou odměněny :-D

Ingredience


Korpus

  • 150 g celozrnné hladké pšeničné mouky
  • 90 g másla (používám Heru)
  • 1 PL olivového oleje
  • 3 PL vody
  • 1 KL třtinového cukru
  • 1 KL soli

Náplň

  • 4  cibule
  • lilek
  • 2 cukety
  • pórek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL medu
  • provensálské koření
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • 2 vejce
  • 50 ml rostlinného mléka

Postup


  1. Nejdříve si připravíme korpus. Do mísy smícháme mouku, cukr, sůl, na kousky nakrájené máslo, olej a vodu. Ze směsi vytvoříme hladké těsto, které necháme chvíli odpočinout v lednici.
  2. Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu nadrobno - lilek, cukety a pórek. Cibuli doporučuji nakrájet na proužky a česnek prolisovat.
  3. Na pánvi nejdříve orestujeme na oleji cibuli, kterou pokapeme medem. Podle velikosti cibule zabere její zkaramelizování minimálně 15 minut. 
  4. Poté postupně přidáme cuketu, lilek, pórek a nakonec česnek. Okořeníme provensálským kořením, solí a pepřem. Zeleninu restujeme 45 minut na mírném plameni. 
  5. Mezitím, co se nám restuje zelenina, vyválíme  těsto do kulaté formy na pečení. Doporučuji válet na pečicím papíře, s jehož pomocí těsto jednoduše přeneseme do formy. Těsto propícháme vidličkou.
  6. Korpus dáme předpéct do předehřáté trouby na 200 stupňů na 10 minut.
  7. Ve chvíli, kdy máme zeleninu i předpečený korpus hotový, přistupujeme k poslední finální fázi, tedy k naplnění korpusu zeleninou a zalitím vajíčky smíchanými s mlékem.
  8. Takto připravený koláč dáme opět do trouby dopéct asi na 30 minut na 200 stupňů.
  9. Vuola! Bon appétit!

Postřehy a vychytávky

Restování cibule a následně zeleniny je nejdůležitější částí receptu, nesnažte se ji nijak urychlit. 


Celková doba přípravy: 1 hodina a 30 minut








Pečení zdar!

Vypečená Káťa







Žádné komentáře:

Okomentovat