úterý 20. října 2015

Mřížkový meruňkový koláč

Jednoduchý koláč, s nímž uděláte velký dojem!

Ingredience

  • 280 g hladké mouky
  • 100 ml teplé vody
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 domácí vejce 
  • 2 PL slunečnicového oleje
  • 1 KL citronové šťávy
  • 1 KL citronové kůry
  • domácí meruňkový džem (příprava viz Tipy a postřehy)

Postup

  1. Do mísy postupně dáme všechny ingredience (mouku, teplou vodu, rozpuštěné máslo, olej, citronovou šťávu i kůru a vejce), z nichž vypracujeme hladké těsto. 
  2. Těsto necháme alespoň 10 minut odstát v ledničce.
  3. Poté těsto rozdělíme na dvě části, které rozválíme na přibližně stejné placky.
  4. Jednu z placek použijeme jako základ koláče a přemístíme jí do kulaté formy.
  5. Na řadu přichází domácí meruňkový džem, kterým nešetříme a poctivě jím placku potřeme. 
  6. Druhou vyválenou placku rozkrájíme pomocí ozdobného rádýlka na úzké proužky.
  7. S vykrájenými proužky vytvoříme mřížku. 
  8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut.

Tipy a postřehy


Při tvorbě těsta si dáváme pozor, aby rozpuštěné máslo nebylo příliš horké a nezpůsobilo tak sražení vejce.

Domácí meruňkový džem dokáže připravit opravdu každý. Stačí povařit zralé meruňky se špetkou soli 20 až 30 minut. Takto připravený džem či chcete-li povidla pouze přendáte do skleniček a zavíčkujete. Není potřeba je dále zavařovat. Skutečně se nezkazí!




Pečení zdar!

Vypečená Káťa


Žádné komentáře:

Okomentovat