Ingredience
- 280 g hladké mouky
- 100 ml teplé vody
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 domácí vejce
- 2 PL slunečnicového oleje
- 1 KL citronové šťávy
- 1 KL citronové kůry
- domácí meruňkový džem (příprava viz Tipy a postřehy)
Postup
- Do mísy postupně dáme všechny ingredience (mouku, teplou vodu, rozpuštěné máslo, olej, citronovou šťávu i kůru a vejce), z nichž vypracujeme hladké těsto.
- Těsto necháme alespoň 10 minut odstát v ledničce.
- Poté těsto rozdělíme na dvě části, které rozválíme na přibližně stejné placky.
- Jednu z placek použijeme jako základ koláče a přemístíme jí do kulaté formy.
- Na řadu přichází domácí meruňkový džem, kterým nešetříme a poctivě jím placku potřeme.
- Druhou vyválenou placku rozkrájíme pomocí ozdobného rádýlka na úzké proužky.
- S vykrájenými proužky vytvoříme mřížku.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut.
Tipy a postřehy
Při tvorbě těsta si dáváme pozor, aby rozpuštěné máslo nebylo příliš horké a nezpůsobilo tak sražení vejce.
Domácí meruňkový džem dokáže připravit opravdu každý. Stačí povařit zralé meruňky se špetkou soli 20 až 30 minut. Takto připravený džem či chcete-li povidla pouze přendáte do skleniček a zavíčkujete. Není potřeba je dále zavařovat. Skutečně se nezkazí!
Pečení zdar!
Vypečená Káťa
Žádné komentáře:
Okomentovat