Ingredience
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 180 g medu
- 2 domácí vejce
- 1 PL rumu
- 2 PL koření do perníku
- 1 KL jedlé sody
+ rozšlehané vejce na potření hotových perníčků
Poleva:
- 200 g prosátého moučkového cukru
- 1 bílek
- šťáva z 1/2 citrónu
Postup
- Ze surovin na těsto vypracujeme hladké tuhé těsto, které se nelepí, a uložíme ho alespoň na 24 hodin do lednice.
- Na pomoučeném válu vyválíme těsto na plát silný asi 0,3 mm a vykrájíme různé tvary.
- Vykrojené perníčky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme mezi nimi trochu mezeru, protože při pečení nabydou na objemu.
- Pečeme při teplotě 170 stupňů Celsia asi 9 minut (podle velikosti perníčků).
- Ihned po vyjmutí z trouby potřeme každý perníček rozšlehaným vejcem a necháme na plechu vystydnout.
- Na polevu ručně třeme cukr s bílkem a citrónovou šťávou minimálně 15 minut.
- Perníčky zdobíme zdobičkou či pomocí kornoutu připraveného z celofánu nebo mikrotenového sáčku, jemuž ustřihneme špičku.
- Hotové perníčky skladujeme v chladu.
Tipy a vychytávky
Perníčky pečeme s dostatečným předstihem, tj. 4 týdny před Vánocemi, aby stačily změknout.
Pečení zdar!
Vypečená Káťa
Žádné komentáře:
Okomentovat