pondělí 18. listopadu 2013

Dýňový koláč

Americká klasika - dýňový koláč neboli Pumpkin Pie. Ten musíte vyzkoušet!

Ingredience


Těsto: 
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • kůra z citrónu nebo pomeranče
Náplň:
  • malá dýně Hokkaidó
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce medu
  • šťáva z půlky citrónu či pomeranče
  • špetka skořice
  • směs ořechů - např. mandle, vlašské, kešu
  • rozinky

Postup

  1. Těsto připravíme tak, že na vále (pracovní ploše) smícháme všechny suché ingredience (mouka, cukr, kůra). Posléze přidáme na plátky nakrájené změklé máslo a vejce. 
  2. Rukama prohněteme všechny ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout v lednici.
  3. Mezitím si připravíme náplň. Dýni rozkrojíme napůl a vydlabeme dužinu a semínka. Poté dýni rozporcujeme na menší dílky a oloupeme slupku. 
  4. Dýni uvaříme v malém množství vody do změknutí, cca 20 minut. Poté slijeme přebytečnou vodu, rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout.
  5. Po vychladnutí pyré osladíme medem, přidáme šťávu z citrónu a skořici. Nakonec přidáme 2 vejce a vyšleháme náplň v hladký krém.
  6. Koláčovou formu vymažeme olejem (máslem) a vyložíme připraveným těstem. Prsty vytvarujeme vyšší okraj. Těsto propícháme vidličkou.
  7. Na připravené těsto poklademe ořechy a rozinky. Poté polijeme dýňovou náplní.
  8. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 45 minut.

Postřehy a vychytávky


Pokud nechcete, můžete použít obyčejnou bílou mouku, ale připravíte se o jedinečnou chuť, kterou má mouka celozrnná. 
Na jeden koláč vám bude stačit 250 ml (tj. jeden hrníček) dýňového pyré. Pokud byla dýně větších rozměrů, tak si odeberte zmíněný jeden hrníček, který poté zpracujte na náplň, a ze zbytku si udělejte například vynikající dýňovou polévku.
Náplň můžete osladit medem anebo javorovým sirupem.


Foto

Dýňový koláč


Pečení zdar!

Vypečená Káťa

Žádné komentáře:

Okomentovat