úterý 3. února 2015

Francouzský jablečný koláč

Naprostá klasika, kterou zvládne opravdu každý!

Ingredience


Korpus

  • 150 g polohrubé mouky
  • 120 g vychladlého másla, příp. Hery
  • 1 žloutek
  • 1 KL třtinového cukru
  • 2 PL studené vody
  • špetka soli

Náplň

  • 3 větší jablka
  • 2 PL třtinového cukru
  • 1/2 hrníčku vody
  • skořice
  • citrónová kůra

Na ozdobení

  • 2 nepotlučená jablka
  • citronová šťáva
  • třtinový cukr
  • meruňkový džem


Postup

  1. Nejdříve si připravíme těsto na korpus. Do mísy dáme mouku, cukr a sůl. Poté přidáme na kostičky nakrájené vychladlé máslo. Nakonec přimícháme žloutek smíchaný s vodou. Těsto hněteme ručně nebo si pomůžeme mixérem. Zpracované těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout alespoň 30 minut do lednice.
  2. Mezitím si připravíme jablečnou náplň. Jablka zbavíme jadřince, oloupeme a nakrájíme. Společně s vodou, cukrem, skořicí a citronovou šťávou povaříme. Stačí na mírném plameni v hrnci s pokličkou, přibližně 10 minut. Poté jablíčka rozmačkáme vidličkou a necháme vychladnout.
  3. Dostáváme se do třetí přípravné fáze, a to k nakrájení jablíček na ozdobu. Jablíčka také zbavíme jadřince, oloupeme a nakrájíme na co nejužší plátky. Již nakrájené plátky si odkládáme například do misky a zakápneme  citronovou šťávou, aby nám nezhnědly.
  4. A jsme ve finále. Teď už jen vše dát dohromady. Do vymaštěné formy dáme vyválené studené těsto, které na několika místech propíchneme vidličkou. Na korpus rozprostřeme vychladlý jablečný kompot a na něj klademe pokrájené plátky jablíček. Ještě před vložením do trouby přidáme sem tam třtinový cukr.
  5. Koláč vkládáme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme 15 minut. Poté snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme dalších 20 minut. 
  6. Po upečení můžeme koláč potřít meruňkovým džemem. Získá takovou pěknou patinu :-)

Postřehy a vychytávky


Koláč vypadá nádherně díky preciznímu kladení plátků jablíček. Důležité je začít od vnějšího okraje a postupně se propracovat ke středu. Mazané je si nechat ty menší plátky na konec ;-)
Pokud vás tlačí čas nebo jste líní (!) je možné nahradit jablečnou náplň koupenou nebo doma dělanou jablečnou přesnídávkou.







Pečení zdar!

Vypečená Káťa

Žádné komentáře:

Okomentovat