Ingredience
- 400 g celozrnné mouky
- 100 g hladké bílé mouky
- 1 balení instantního sušeného droždí
- 200 ml smetany na vaření
- 250 ml vlažné vody
- 1 kávová lžička cukru
- 1 kávová lžička soli
- 1 vejce na potření
- na posypání: hrubozrnná sůl, kmín, ovesné vločky, semínka
Postup
- Suché ingredience smícháme v následujícím pořadí - celozrnná mouka, hladká mouka, instantní droždí, cukr, sůl.
- Přidáme smetanu na vaření, která má pokojovou teplotu.
- Přidáme vlažnou vodu a řádně promícháme vařečkou. (Pokud nám přijde, že je těsto příliš lepivé, přidáme hladkou mouku).
- Těsto promneme ručně na vále a z řádně promnutého těsto vytvoříme tvary podle fantazie.
- Naše výtvory klademe na plech pokrytým pečicím papírem. Při pečení se zvětší, takže je umistujeme trochu dál od sebe.
- Nakonec je potřeme vajíčkem a posypeme tím, na co máme zrovna chuť - solí, kmínem, ovesnými vločkami, semínky.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut. V průběhu pečení samozřejmě kontrolujeme, zda se nám zespodu nepřipalují.
Postřehy a vychytávky
V dnešní době je k dostání několik druhů celozrnné mouky, např. žitná, špaldová, ječná a další. Já nejčastěji používám žitnou. Mějte prosím na paměti, že každá mouka se chová jinak, proto někdy budete muset přidat mouku, pokud vám konzistence těsto přijde příliš lepivá, jindy to naopak bude vyžadovat více vlažné vody.
Při pečení se mi osvědčilo instantní sušené droždí. Ten, kdo raději peče z čerstvého droždí, nechť si recept upraví. Jedno balení sušené droždí vystačí na 500 g mouky. Ačkoliv recept obsahuje droždí, těsto nenecháváme vykynout, ale rovnou z něj tvarujeme.
Semínka můžete přidat i do samotného těsta.
Dobu pečení přizpůsobujeme velikosti pečiva.
Dobu pečení přizpůsobujeme velikosti pečiva.
Foto
![]() |
Celozrnné bulky s ovesnými vločkami |
![]() |
Špaldové rohlíky |
![]() |
Celozrnné rohlíky s kmínem |
![]() |
Celozrnné housky s kmínem |
Pečení zdar!
Vypečená Káťa
Žádné komentáře:
Okomentovat