úterý 15. ledna 2013

Ovesné sušenky

Vynikající ovesné sušenky, které nejen uspokojí chutě na sladké, ale i nasytí.


Ingredience

  • 160 g celozrnné mouky
  • 120 g másla (používám Heru) 
  • 120 g třtinového cukru
  • 150 g ovesných vloček
  • 1 vejce
  • špetka prášku do pečiva
  • rozinky/ holandské kakao nebo karob /vlašské ořechy / kokos

Postup

  1. V míse dobře promícháme mouku s práškem do pečiva, cukr a ovesné vločky.
  2. Přidáme rozpuštěné máslo a celé vejce. Opět promícháme.
  3. Vzniklou hmotu si rozdělíme podle potřeby na několik částí - např. pokud chceme mít 3 druhy sušenek, rozdělíme si ji na 3 části.
  4. Každou z částí ochutíme podle fantazie (např. rozinkami, rozsekanými vlašskými ořechy, holandským kakaem, kokosem). 
  5. Poté ručně tvoříme placičky o velikosti dlaně.
  6. Pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních přibližně 20 minut. Avšak doporučuji průběžně kontrolovat, protože zespodu zlátnou rychleji.

Postřehy a vychytávky


V dnešní době je k dostání několik druhů celozrnné mouky, např. žitná, špaldová, ječná a další. Já nejčastěji používám žitnou. Mějte na paměti, že každá mouka se chová jinak, proto někdy budete muset přidat mouku, pokud vám konzistence těsta přijde příliš lepivá, jindy to naopak bude vyžadovat více vlažné vody.

Celozrnnou mouku můžete samozřejmě nahradit obyčejnou moukou a třtinový cukr cukrem bílým, ale věřte mi, že to už nebude taková dobrota :-)

Do těsta si můžete ovesné vločky namlít. Těsto vám tak bude lépe držet pohromadě.


Foto

Kakaové a oříškové ovesné sušenky


Pečení zdar!

Vypečená Káťa





1 komentář: