Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 130 g cukru
- 200 ml mléka
- 35 g sušeného droždí
- 100 g másla
- 1 celé vejce
- 1 žloutek na potření
- 1 kávová lžička citronové kůry
- 1/2 kávové lžičky soli
- olej na potření těsta
- rozinky (rum)
- mandle
Postup
- Do malé části vlažného mléka přidáme trochu cukru a nasypeme droždí. Necháme droždí aktivovat, což zabere přibližně 5 minut.
- Do mísy dáme všechny ingredience (máslo rozpuštěné) včetně aktivovaného droždí a zamícháme.
- Vzniklé těsto vyklopíme na vál a pořádně propracujeme (10-15 minut).
- Propracované těsto vrátíme do mísy a potřeme olejem. Přikryjeme a necháme vykynout na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem, což může zabrat 2-3 hodiny.
- Nakynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj rozinky (namočené v rumu), které před tím obalíme v mouce.
- Těsto si rozdělíme na pět silnějších a dva slabší válečky dlouhé 30-35 cm.
- Nejdříve upleteme cop ze tří silnějších válečků, které přemístíme na pečicí papír. Vršek copánku přimáčkneme, aby na něm další copánky dobře držely.
- Přidáme cop ze dvou silnějších válečků a umístíme na předchozí. Konce tohoto copu umístíme dospodu základního copu a opět jej přimáčkneme.
- Nakonec vytvoříme cop ze dvou slabších válečků a umístíme jej navrch vánočky. I konce posledního copu zahrneme dospodu základního copu.
- Hotovou vánočku zajistíme párátky/ špejlemi a necháme ještě nakynout 15 minut.
- Před pečením potřeme žloutkem, který rozkvedláme v mléce, a posypeme mandlemi.
- Pečeme v předehřáté troubě na 130 stupňů a pečeme přibližně 50 minut.
Postřehy a vychytávky
Je naprosto nezbytné těsto pořádně propracovat. Pokud se těsto lepí, přidáme trochu mouky.
Těsto necháváme kynout v teplé a klidné místnosti bez průvanu a bouchajících dveří - pečení je věda :-)
Pokud se při pečení začne vršek připalovat, přikryjeme ho alobalem.
Foto
![]() |
Vánočka |
Pečení zdar!
Vypečená Káťa
Žádné komentáře:
Okomentovat