pátek 29. března 2013

Vánočka

Domácí vánočka není tak náročná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Chuťově se však s kupovanou nedá srovnávat!

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 130 g cukru
  • 200 ml mléka
  • 35 g sušeného droždí
  • 100 g másla
  • 1 celé vejce 
  • 1 žloutek na potření 
  • 1 kávová lžička citronové kůry
  • 1/2 kávové lžičky soli
  • olej na potření těsta
  • rozinky (rum)
  • mandle

Postup

  1. Do malé části vlažného mléka přidáme trochu cukru a nasypeme droždí. Necháme droždí aktivovat, což zabere přibližně 5 minut. 
  2. Do mísy dáme všechny ingredience (máslo rozpuštěné) včetně aktivovaného droždí a zamícháme.
  3. Vzniklé těsto vyklopíme na vál a pořádně propracujeme (10-15 minut).
  4. Propracované těsto vrátíme do mísy a potřeme olejem. Přikryjeme a necháme vykynout na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem, což může zabrat 2-3 hodiny.
  5. Nakynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj rozinky (namočené v rumu), které před tím obalíme v mouce.
  6. Těsto si rozdělíme na pět silnějších a dva slabší válečky dlouhé 30-35 cm.
  7. Nejdříve upleteme cop ze tří silnějších válečků, které přemístíme na pečicí papír. Vršek copánku přimáčkneme, aby na něm další copánky dobře držely.
  8. Přidáme cop ze dvou silnějších válečků a umístíme na předchozí. Konce tohoto copu umístíme dospodu základního copu a opět jej přimáčkneme.
  9. Nakonec vytvoříme cop ze dvou slabších válečků a umístíme jej navrch vánočky. I konce posledního copu zahrneme dospodu základního copu.
  10. Hotovou vánočku zajistíme párátky/ špejlemi a necháme ještě nakynout 15 minut.
  11. Před pečením potřeme žloutkem, který rozkvedláme v mléce, a posypeme mandlemi.
  12. Pečeme v předehřáté troubě na 130 stupňů a pečeme přibližně 50 minut.

Postřehy a vychytávky


Je naprosto nezbytné těsto pořádně propracovat. Pokud se těsto lepí, přidáme trochu mouky.
Těsto necháváme kynout v teplé a klidné místnosti bez průvanu a bouchajících dveří - pečení je věda :-)
Pokud se při pečení začne vršek připalovat, přikryjeme ho alobalem.


Foto


Vánočka



Pečení zdar!

Vypečená Káťa

Žádné komentáře:

Okomentovat