Ingredience
Korpus
- 280 g hladké celozrnné mouky
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 100 ml teplé vody
- 1 kávová lžička citronové šťávy
Maková náplň
- 200 g mletého máku
- 50 g třtinového cukru
- 300 ml rostlinného mléka
- 1 kávová lžička hořkého kakaa
- 1 polévková lžíce rumu
Drobenka
- 100 g hladké celozrnné mouky
- 100 g třtinového cukru
- 50 g změklého másla
Postup
- Nejdříve vytvoříme korpus. Smícháme vejce s rozpuštěným máslem, přidáme citronovou šťávu a teplou vodu. Nakonec přisypáváme po malých částech mouku.
- Těsto začneme zpracovávat vařečkou v míse. Jakmile se ingredience spojí, přendáme jej na pracovní plochu a hněteme alespoň 5 minut, aby bylo těsto vláčné a nelepilo se.
- Kulatou formu na koláč vymažeme a vysypeme. Do takto připravené formy těsto rozválíme a prsty po okrajích vymačkáme tak půlcentimetrový okraj.
- Poté si připravíme makovou náplň. V kastrůlku přivedeme k varu mléko, do něhož přidáme cukr a mák. Povaříme přibližně 10 minut. Nakonec přidáme rum a kakao. Makovou náplň necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme drobenku.
- Nakonec vychladlou makovou náplň přendáme na těsto a posypeme drobenkou.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 30 až 40 minut dozlatova.
Postřehy a vychytávky
Ten, kdo nechce péct z celozrnné mouky, může si recept samozřejmě upravit. Připraví se ale o jedinečný chuťový zážitek :-)
Makovou náplň je nezbytné nechat vychladnout.
Foto
![]() |
Celozrnný makový koláč |
Pečení zdar!
Vypečená Káťa
Žádné komentáře:
Okomentovat