úterý 16. dubna 2013

Celozrnný makový koláč

Výborný makový koláč, jemuž na chuti neubírá fakt, že je výživnější než ty ostatní.

Ingredience


Korpus

  • 280 g hladké celozrnné mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 100 ml teplé vody
  • 1 kávová lžička citronové šťávy
Maková náplň
  • 200 g mletého máku
  • 50 g třtinového cukru
  • 300 ml rostlinného mléka
  • 1 kávová lžička hořkého kakaa
  • 1 polévková lžíce rumu
Drobenka
  • 100 g hladké celozrnné mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g změklého másla

Postup

  1. Nejdříve vytvoříme korpus. Smícháme vejce s rozpuštěným máslem, přidáme citronovou šťávu a teplou vodu. Nakonec přisypáváme po malých částech mouku. 
  2. Těsto začneme zpracovávat vařečkou v míse. Jakmile se ingredience spojí, přendáme jej na pracovní plochu a hněteme alespoň 5 minut, aby bylo těsto vláčné a nelepilo se.
  3. Kulatou formu na koláč vymažeme a vysypeme. Do takto připravené formy těsto rozválíme a prsty po okrajích vymačkáme tak půlcentimetrový okraj.
  4. Poté si připravíme makovou náplň. V kastrůlku přivedeme k varu mléko, do něhož přidáme cukr a  mák. Povaříme přibližně 10 minut. Nakonec přidáme rum a kakao. Makovou náplň necháme vychladnout.
  5. Mezitím si připravíme drobenku. 
  6. Nakonec vychladlou makovou náplň přendáme na těsto a posypeme drobenkou.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 30 až 40 minut dozlatova.

Postřehy a vychytávky


Ten, kdo nechce péct z celozrnné mouky, může si recept samozřejmě upravit. Připraví se ale o jedinečný chuťový zážitek :-)
Makovou náplň je nezbytné nechat vychladnout.

Foto


Celozrnný makový koláč

Pečení zdar!

Vypečená Káťa


Žádné komentáře:

Okomentovat